Geschiedenis

Oprichtingsjaren

In 1989, het jaar waarin het ijzeren gordijn viel, kwamen een paar architectuur- en managementstudenten uit Eindhoven bij elkaar. Ze hoorden over AEGEE, een Europese studentenorganisatie. Meteen organiseerden ze een borrel om deze organisatie te bespreken. Hierna werd op 22 november 1989 AEGEE-Eindhoven opgericht.

Daarna groeide AEGEE-Eindhoven snel. Enthousiaste leden van AEGEE-Eindhoven reisden door heel Europa. In eerste instantie waren het vooral Agorae, Planning Meetings en conferenties waarheen gereisd werd, maar het duurde niet lang voordat de eerste exchange werd georganiseerd. Deze uitwisseling vond plaats met de Franse antenna Annecy.

Wilde AEGEE-Eindhoven een volwaardige antenne worden en blijven, dan moesten er Europese evenementen worden georganiseerd. In 1991 werd AEGEE-Eindhoven een officiële 'antenne' op Agora Amsterdam. Daarvoor had AEGEE-Eindhoven de European Week Eindhoven mede georganiseerd.

De leden van AEGEE-Eindhoven bleven zeer reislustig en zij organiseerden een uitwisseling met AEGEE-Budapest. In dezelfde zomer bezocht AEGEE-Budapest Eindhoven.

In 1992 werd de magische mijlpaal van 100 leden bereikt. Het was een actief jaar. Samen met AEGEE-Aachen, Delft en Enschede werd de SPACE-IV conferentie georganiseerd. Dit was ook het jaar waarin de eerste summer university, "Interculturele communicatie en management", werd georganiseerd in samenwerking met BEST-Eindhoven.

AEGEE-Eindhoven groeide uit tot een enthousiaste uitwisselingsantenne. In 1993 werden Aalborg, Saarbrucken en Osnabrück bezocht en in 1994 Rennes en Barcelona. AEGEE-Eindhoven werd bekend in het Europese netwerk. Sommige leden slaagden er zelfs in om meer dan 26 AEGEE-evenementen per jaar te bezoeken!

Op 22 november 1994 vierde AEGEE-Eindhoven haar 5-jarig bestaan met de organisatie van de conferentie "Verslaving en haar plaats in de samenleving". De antenne was inmiddels uitgegroeid tot een levendige organisatie.

AEGEE-Eindhoven bleef actief en organiseerde elk jaar summer universities en daarnaast uitwisselingen met AEGEE-Praag en AEGEE-Maribor en een nieuwjaarsreis naar de Hongaarse stad Szeged.

In 1996 organiseerde AEGEE-Eindhoven met succes de Spring President's Meeting. Dit was een jaarlijks evenement, waarbij bestuursleden van alle AEGEE-antennes in Europa bij elkaar kwamen. In 1997 werd in Eindhoven de slotconferentie van het project "Europe and Euro" georganiseerd.

In 1999 werd de voorloper van het GARC-toernooi geboren. Het GART (Groot AEGEE Risk Toernooi) werd voor het eerst georganiseerd. Ook werd het 10-jarig bestaan van AEGEE-Eindhoven gevierd door het organiseren van een groot Europees evenement met meer dan 100 deelnemers. Het was midwinter en ijskoud, maar de deelnemers moesten in tenten slapen. AEGEE-leden zijn echter gewend aan extreme omstandigheden, zodat het evenement een groot succes werd.

Op Agora Poznan zorgden AEGEE-Eindhoven leden voor grote opschudding. Michiel van Hees hield een hartstochtelijk betoog om AEGEE te veranderen van een democratisch systeem in een verlicht despotisme. Dit was als grap bedoeld, maar tijdens de stemming was het aantal voorstemmers schrikbarend groot. Meer dan 50% van de stemmen waren voor. Gelukkig was een meerderheid van tweederde van de stemmen nodig voor een dergelijke verandering. Anders zou AEGEE-Europe geen democratische organisatie meer zijn geweest.

Tijdens een uitwisseling met AEGEE-Poznan huurde de ontvangende antenne een party-tram, zodat het feest die nacht door de hele binnenstad kon doorgaan.

Begin jaren 2000

In 2000 werd de Love parade in Berlijn bezocht. Op 14 februari in datzelfde jaar organiseerde AEGEE-Eindhoven een legendarische inzamelingsactie. Op een borrel van AEGEE-Utrecht werden Eindhovense mannen geveild. De mannen bleken zeer geliefd en hoewel de minst populaire man slechts 10 gulden opbracht, werd de veilingmeester, die niet eens te koop was, voor 250 gulden geveild.

In oktober 2000 werd voor het eerst een gala georganiseerd, samen met AEGEE-Rotterdam. Bij Agora Utrecht brak AEGEE-Eindhoven hun record: maar liefst 35 leden bezochten de Agora.

In 2001 werd bij een verbouwing van AEGEE's stamcafé "Le Squale" overgestapt op een ander café: "de Belg".

Een experiment tijdens Agora Amsterdam in 2001 leidde tot de oprichting van AEGEE-TV. Enkele AEGEE-Eindhoven leden wilden proberen of het mogelijk was om de Agora real-time op het internet uit te zenden. Dat was toen nog niet mogelijk. Het lukte de jongens van AEGEE-TV ook niet. In plaats daarvan begonnen ze korte grappige filmpjes te maken die tijdens de Agora werden uitgezonden en ook op internet werden gezet.

In 2002 werd Michiel van Hees, lid van AEGEE-Eindhoven, een van de elf ereleden van AEGEE-Europe. Dit was een grote eer.

Fall Agora Izmir 2005

In 2003 werd de eerste gesubsidieerde uitwisseling georganiseerd met AEGEE-Praha.

Het jaar 2004 begon met een nieuwe traditie: het bezoeken van een nieuwjaarsevenement in het buitenland. Negen leden reden in een busje naar Zagreb. In hetzelfde jaar was AEGEE-TV prominent zichtbaar tijdens de European Week in Eindhoven en werd Parcifal van Overbeek, voormalig voorzitter van AEGEE-Eindhoven, gekozen tot vice-voorzitter van de Agora. Later werd hij zelfs voorzitter. Verder verandert AEGEE-Eindhoven haar stamkroeg weer in Café "van Putten". Hier werd wekelijks een borrel gehouden samen met andere leden van TU-Internationaal: ISN en BEST.

In 2004 werden een paar grote reizen georganiseerd. Er was een uitwisseling met AEGEE-Minsk en niet minder dan 19 leden gingen mee voor de Balkantocht, een rondreis door de Balkan, waarin ook de Agora in Macedonië was opgenomen. Tijdens de introductie op de universiteit werd de cursus "fiets stelen" geïntroduceerd, terwijl in december een grote woningruil plaatsvond. Niet minder dan 4 antennes uit heel Europa komen op bezoek in Eindhoven.

Moskou 2005

Het jaar 2005 begint in Praag. Dit is ook het jaar waarin AEGEE-Eindhoven haar eerste liftwedstrijd organiseerde. Gedurende dit jaar waren er uitwisselingen met AEGEE-Wroclaw, AEGEE-Tbilisi en AEGEE-Moscow. De reislust bestaat nog steeds.

In 2006 liet AEGEE-Eindhoven zich van een serieuzere kant zien. De conferentie "Wereldleiderschap, vaardigheden en kennis" werd georganiseerd, maar dat betekende niet dat er dat jaar niet gereisd werd.

In 2007 was AEGEE opnieuw aanwezig tijdens de Europese week Eindhoven door het organiseren van een Media School, waarin grappige korte films werden geproduceerd. Aan het eind van het jaar vond een grote Youth In Action thuisuitwisseling plaats waarbij onder andere AEGEE-Palermo, AEGEE-Glasgow en AEGEE-Maribor Eindhoven bezochten.

De bunkerjaren

In 2008 verhuisde AEGEE van het hoofdgebouw naar de Bunker. Hier kreeg AEGEE-Eindhoven zijn eigen kantoor en deelde het de "CISO" ruimte met BEST en ISN. Dit jaar werd een uitwisseling met AEGEE-Kyiv georganiseerd.

In 2009 kwam AEGEE-Kyiv terug naar Eindhoven. Het bezoek aan Kyiv was bedoeld als tussenstop voor hun bezoek aan Parijs, maar uiteindelijk hadden ze zoveel plezier in Eindhoven dat ze een uitgebreid verslag over hun week in Eindhoven op hun website schreven, terwijl Parijs helemaal niet aan bod kwam. Ook een reis naar het Oktoberfest in München en een reis naar Praag werden dat jaar georganiseerd. Sinds dat jaar reisde elk jaar een busje van AEGEE-Eindhoven leden naar Praag.

Nis 2010

Het jaar 2010 begint met een uitwisseling met AEGEE-Nis. Dit jaar organiseerde AEGEE-Eindhoven maar liefst drie internationale evenementen: een carnavalsevenement in Maastricht, een pre-evenement voor de Agora in Leiden en een Summer University (Below the Rivers, Above Sea-level dat de jaren erna ook een deel 2, 3 en 4 kende).

Het jaar 2011 begint met een bezoek aan AEGEE-Moskou. De jaarlijkse reis naar Praag was zoals gewoonlijk een groot succes, maar kende helaas een enigszins teleurstellend einde. Twee volle busjes met veel nieuwe leden reisden naar Praag en hadden daar een geweldig weekend. Helaas besloot een van de busjes dat het niet verder wilde dan Wurzburg. Daardoor moesten drie leden een extra nacht in Wurzburg blijven en 8 uur in een garage wachten, voordat een vervangende auto door het verhuurbedrijf was geregeld.

In deze jaren ging AEGEE-Eindhoven vaker naar de Bunkerbar (op de eerste verdieping in de Bunker). AEGEE-Eindhoven kreeg nauwere banden met de culturele studentenorganisaties van Scala. AEGEE-Eindhoven kreeg hier haar tweewekelijkse borrel, waarbij ook AEGEE-Eindhoven leden de barman waren. Dit leverde ook wat extra inkomsten op voor AEGEE-Eindhoven.

In het najaar van 2012 werd een nieuw bestuur van 9 'presidentiële' leden gekozen voor het jaar 2012-2013. In 2013 organiseerde AEGEE-Eindhoven een internationaal carnavalsevenement. AEGEE-Eindhoven en de deelnemers vierden tijdens dit evenement carnaval in Eindhoven, Roermond en Maastricht. In hetzelfde jaar werden uitwisselingen met AEGEE-Porto en AEGEE-Maribor georganiseerd.

Op de Autumn Agora Zaragoza 2013 kwamen AEGEE-Eindhoven leden met het geweldige plan om een helikoptervlucht te regelen naar de volgende Fall Agora in Patras. Het duurde tot vlak voor Agora Patras voordat sommige mensen erachter kwamen dat we niet echt een helikoptervlucht van Eindhoven naar Griekenland gingen organiseren.

Het Lustrumjaar (2014-15) begon met een groot "25e verjaardag" evenement met 40 deelnemers uit heel Europa, inclusief een feest voor alle deelnemers en AEGEE-Eindhoven alumni en leden. In 2015 was er ook een Netwerkbijeenkomst in Eindhoven en in mei was er een reis naar Minsk. Het lustrumjaar werd afgesloten met een blaasbalactiviteit voor de leden en een alumnidag.

In mei 2016 werd een uitwisseling met AEGEE-Bucureşti georganiseerd. In de zomer van 2016 organiseerde AEGEE-Eindhoven 2 Summer Universities. Naast de Summer University in Eindhoven kwam een lid met een geweldig idee om een Summer University in Ierland te organiseren. Natuurlijk was het hele AEGEE Netwerk geïnteresseerd in dit evenement en het lukte om 123 kandidaten te ontvangen voor 25 plekken.

Recente geschiedenis

Het jaar 2017 begon met een uitwisseling naar AEGEE-Tbilisi. Tijdens de zomer was er ook het trieste moment dat we afscheid moesten nemen van de bunker. AEGEE-Eindhoven verhuisde naar Metaforum waar het een kamer deelt met de internationale studentenvereniging Cosmos. Ook moesten we onze kroeg, de Bunkerbar, verlaten en verhuisden we naar bar Hubble in Luna (voormalig Potentiaal en E-Hoog).

Eind 2017, tijdens GLOW, kwam AEGEE-Tbilisi op bezoek in Eindhoven. Tegelijkertijd bezochten AEGEE-Mannheim, AEGEE-Warschau, AEGEE-Praag en enkele andere AEGEE-leden Eindhoven. Uiteindelijk was het een uitwisseling met bijna 40 deelnemers, wat een hele uitdaging was omdat we geen activiteiten meer konden organiseren in de bunker.

Begin 2018 bezocht AEGEE-Eindhoven AEGEE-Tartu tijdens een away exchange. Een resultaat van de vriendschappen die tijdens de uitwisseling werden gesloten was dat AEGEE-Eindhoven en AEGEE-Tartu tweelingantennes werden tijdens de Spring Agora Krakau. Een Agora die werd bezocht door vele AEGEE-Eindhoven deelnemers (officiële deelnemers en "dark Agora" deelnemers).

nl_NLNL